Sun Valley Residence

The typical log cabin tends to be apathetic or indifferent toward their sites in all respects other than the material with which they are constructed. Generally they require the builder to make a flat cleared site and produce a rectangular house of iconic proportions punctuated with regularly cut windows. This project investigated how this traditional construction system could be adapted to a design process which integrated the shifting topography of the landscape — to provoke specific responses in the form of the house to its context — terracing progressively down to the Big Wood River and bending towards it and opening up to the views around it and down the valley. Because the shape of the house diverged from standard orthogonal corners, special joints were required, traditional construction methods were modified — sometimes incorporating Japanese joinery techniques to accommodate the angles.