Greenwich Village Residence

A private garden at the rear of the eighteenth-century ground floor West Greenwich Village apartment encouraged this gut remodel to become a "dumb-bell" scheme with "living spaces" being planned for either end of the building as it accesses light. A long hall stretches between the two ends of apartment. In this portion, the history of the structure was revealed by exposing the original wood joists and peeling away the layers of plaster to reveal the rough brick. In contrast to this roughness, modern, clean-lined cabinets were constructed to look almost like giant armoires sitting in space. As the center of the apartment was relatively dark, various light boxes were developed to punctuate the space. Light artist John Wigmore was hired to design a "parade of lamps" running from one end to the other.